" />

Sitecore Symposium 2022 Tech recap - Jeroen Speldekamp

Eindelijk kon het weer, ik reisde dit jaar af naar het Sitecore Symposium in Chicago. Na twee jaar virtuele Symposiums te hebben bijgewoond, was het fijn om elkaar weer in het echt te kunnen ontmoeten. Samen met twee collega's bezocht ik het Symposium, zij gingen mij eerder voor in het schrijven van een recap. Jeroen Huizinga schreef over de marketinghoogtepunten en Jan Bluemink ging in op de techzijde.

Sitecore Symposium JeroenS

Symposium 2022, what's new?

Het viel mij op dat het Symposium van Sitecore een andere invulling heeft gekregen. Het is niet meer alleen maar een groep techneuten en marketeers en af en toe een ‘verdwaalde’ klant van Sitecore. Dit jaar zaten we veel vaker met een klant aan de ontbijttafel dan met een andere Sitecore partner.

Dit was ook terug te zien in de sessies. Dit jaar zag ik veel meer inspiratiesessies dan diepgaande technische sessies. Is dit een verslechtering? Ik denk het niet. Ik heb door het volgen van een aantal inspiratiesessies een heel goed beeld kunnen krijgen van waar Sitecore staat, wat de toekomstvisie is en hoe wij ons als uxbee kunnen positioneren. Maar ook waar ik als Architect/Ontwikkelaar sta en waar nog aan gewerkt moet worden. In dit blog ga ik dieper in op de technische zijde van OrderCloud en XM Cloud naar aanleiding van de informatie die ik tijdens de diverse sessies heb opgepikt.

OrderCloud

Om te beginnen, wat is OrderCloud? Sitecore zelf noemt het ‘The composable commerce platform’. Ik zou dit willen vertalen tot ‘een ZEER goed gevulde toolbox voor het opzetten van een commerce platform’. Belangrijk te melden is dat het:

  • écht headless is;
  • een SAAS product is;
  • echt b2b, b2c en zelf b2? commercescenario's aankan.

TIP: Je kan eenvoudig een gratis account aanmaken op OrderCloud.io en snel een POC inrichting naar de commerce-eisen van een klant.

Ik ben in mij carrière met verschillende e-commercesystemen in aanraking gekomen en moet zeggen dat ik erg enthousiast ben over dit product. We hebben OrderCloud bij uxbee op de pijnbank gelegd en we zijn enorm positief over de mogelijkheden.

SDK

OrderCloud beschikt over een .NET Core SDK en een Javascript SDK bibliotheek. Deze krachtige bibliotheken heb je nodig om een op OrderCloud gebaseerde applicatie te kunnen bouwen. Kan je dan helemaal niet zonder deze SDK? Dat zou kunnen, aangezien je in de basis met een Api endpoint aan het ‘praten’ bent, maar waarom zou je dat willen? Je moet dan een eigen soort SDK gaan opzetten om uiteindelijk hetzelfde te bereiken.

Catalyst

Daarnaast heeft OrderCould ook een .NET Catalyst Middleware kit. Zelf beschrijven ze het als ‘a foundational library for crafting your own middleware extensions for webhooks and integrations’. Eigenlijk doen ze het daarmee een beetje te kort, Catalyst bibliotheek is namelijk zo uitgebreid. Ik zou het omschrijven als: “Een fundamentele bibliotheek voor het bouwen van OrderCloud-middleware, plug-ins en extensies met .NET. Een toolbox met helpers voor authenticatie, performante bulkaanvragen, foutafhandeling, jobs, projectconfiguratie, caching en veel meer.

Discover

Is OrderCloud alles wat Sitecore te bieden heeft op gebied van commerce? Nou, nee! Er is namelijk ook nog Discover, Sitecore omschrijft het als volgt: ‘Personalized e‑commerce search and merchandising’ en dat is ook precies wat het is.

Vaak wordt bij webshop gezegd dat elke seconde telt. Dus moet het tonen/ophalen van producten en/of productpagina’s supersnel zijn. Wat daaraan vooraf gaat, wordt alleen vaak vergeten. Want je moet die producten natuurlijk wel eerst kunnen vinden wanneer je een webshop bezoekt.

Als ik naar mijzelf kijk, vind ik het niet heel erg als ik iets langer op het laden van een pagina moet wachten. Mijn geduld raakt echter sneller op als ik via de zoekengine op die webshop niet mijn product kan vinden, terwijl die er wel zou moeten zijn. Dan ben ik er snel klaar mee en koop ik mijn spullen wel bij een andere webshop.

Discover lost dit probleem op. Met Discover verhoog je de klantconversies met hyperrelevante zoekresultaten en AI gestuurde, geautomatiseerde merchandising. De producten Ordercloud en Discover worden als een pakket aangeboden onder de naam Sitecore Commerce Cloud. Natuurlijk kun je de producten ook gewoon los van elkaar gebruiken.

Ben je geïnteresseerd en wil je hier meer over weten. Lees dan het blog van mijn collega Jeroen Huizinga: ‘Introductie Sitecore Commerce Cloud’, daar bekijk je ook het webinar dat we samen met Sitecore hierover hebben gegeven.

Abonnementen

Tijdens de OrderCloud sessie werd er ook gesproken over abonnementen binnen OrderCould. Dit is ‘out-of-the-box’ niet aanwezig, maar er zijn wel mogelijkheden. Doordat de architectuur geheel is gebaseerd op microservices is het redelijk eenvoudig mogelijk om de architectuur uit te bereiden met een ‘custom subscription service’ die naadloos aansluit op OrderCloud. 

Zelf heb ik dit bij andere commercesystemen nog niet gezien. Meestal is het mogelijk om met plugins kleine functionaliteiten toe te voegen aan vaste workflows, maar dan houdt het wel op. Bij een update van het commercesysteem gaat het dan meestal fout, het is uitermate lastig te debuggen/unittesten. Ik vond dit een zeer inspireerde sessie die de kracht liet zien van OrderCloud.

PIM

Aangezien OrderCloud geen user interface heeft, is er ook geen ‘Product Information Management’ (PIM) beschikbaar. Ook bevat een product binnen OrderCloud alleen maar essentiële productdata. Goed voorbeeld: foto’s en/of instructievideo’s, een uitgebreide beschrijving van het product, productdocumentatie, software, etc.  Dit alles wordt niet opgeslagen in OrderCloud. Nu hoor ik je denken: “Dan heb ik er toch niets aan!”. 

En dat niet waar. Als ik naar e-commerceprojecten kijk waar ik in het verleden aan heb gewerkt, kwam eigenlijk altijd één ding naar voren. Alle genoemde zaken die niet in OrderCloud zitten, werden al beheerd in andere systemen en men was niet van plan dat te veranderen. Dus de foto’s en video’s kwamen uit een DAM. De essentiële productgegevens uit een ERP. De volledige documentbeschrijvingen uit een CMS en ga zo maar door. Dit alles moest samenkomen in een commercesysteem, die er eigenlijk voor is gemaakt om dit allemaal binnen het systeem te beheren. Je begrijpt, dat wordt een hele uitdaging. Daarom heeft OrderCloud geen user interface. Via de middleware is dit te realiseren met alle tools uit de Catalyst. 

Indien nodig kunnen productleveranciers eenvoudig aanhaken op de endpoints in de middleware voor het aanleveren van hun producten. Daarnaast wordt het dan ook erg gemakkelijk om een portal te maken specifiek voor leveranciers van deze producten. Wil je zien hoe dit allemaal kan? Bekijk dan ons webinar terug dat we, samen met Sitexcore, over OrderCloud hielden.

XM Cloud

Op het symposium was XM Cloud een hot topic, gelukkig lukte het mij om een aantal sessies over dit onderwerp bij te wonen. Dankzij die sessies heb ik een goed beeld over XM Cloud kunnen vormen en zijn mijn vragen duidelijk beantwoord. Het plaatje ziet er voor mij als volgt uit:

Sitecore Symposium XM Cloud

Dus geen XP meer, maar XM. De Webdatabase is er niet meer. Het publiceren gaat gelijk naar de Sitecore edge. Het is voor een Sitecore ontwikkelaar nog steeds mogelijk om bijvoorbeeld custom pipelines te schrijven en deze te releasen naar de CM instance van XM Cloud (of dit nu een goed idee is laat ik even in het midden). Ook zijn er nieuwe tools aanwezig. Twee daarvan zijn Sitecore Pages en Sitecore Components.

Sitecore Pages

Pages is een nieuwe visuele editor. Hiermee kan de klant dus pagina’s visueel editen en opmaken. Ja, dat kon binnen Sitecore XP al via de experience manager, maar bij een headless applicatie/website ligt dat toch net weer even iets anders.  Zo heb ik een portal gebouwd dat vanaf een blobstorage (static website) werd gehost. Dit kon omdat het een business portal betrof en het aantal gebruikers laag was.

Tijdens een sessie over XM Cloud vroeg ik mij af hoe die visuele editor in elkaar zit. Wanneer je in de portal van XM cloud een project aanmaakt, wordt er code gegenereerd voor de webapplicatie. Deze code zorgt er dan ook gelijk voor dat de gegenereerde code aanwezig is op de editing host https://doc.sitecore.com/xmc/en/developers/xm-cloud/editing-hosts-and-rendering-hosts.html). Zie ook mijn eerdere diagram, dez renderinghost wordt aangeroepen in de nieuwe visuele editor van Sitecore Pages voor het renderen van de pagina’s.

Op dit moment kan het portal alleen nextjs projecten genereren en renderen (renderinghost). Als je React, Angular, Vue, Blazor of .Net Core wilt gebruiken, dan zal je dus zelf aan de slag moeten gaan. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aanmaken/creëren van het Web project en het hosten hiervan. Daarnaast zal je ook zelf een editing host moeten gaan maken en deze ergens hosten. In het XM project moeten settings worden aangepast zodat de Sitecore Pages Editor de correcte (custom) editinghost aanroept.

Ik kwam het volgende blog tegen van Per Manniche Bering: ‘Using .NET 6 as the head for headless sites in Sitecore XM Cloud’. Hij laat zien wat er nodig is om een .net core headless site koppelen aan XM Cloud Pages.

Sitecore Components

Met Components kan de gebruiker, binnen een aantal gestelde kaders, zelfstandig componenten bouwen en deze inzetten op zijn website(s). Helaas werd hier tijdens de sessie die ik volgde niet heel diep op ingegaan. Het uitgangspunt is in ieder geval ‘low code no code’. Met de informatie die ik op dit moment heb, zou ik Sitecore Components als volgt omschrijven: als Sitecore-partner zet je voor de klant een soort atomisch design neer, bestaande uit atomen en moleculen, de klant kan daarmee zelf organismen gaan samenstellen.

SXA Headless en Sitecore Extensions

Tijdens een sessie van Adam Najmanowicz en Kikola Gotsev over SXA Headless, lieten ze zien hoe zij SXA headless hebben geïmplementeerd in XM Cloud.

Sitecore Symposium SXA headless

Een onderdeel hiervan was het maken/bouwen van ‘extensions’ en deze door middel van webhooks verbinden met Sitecore. Deze functionaliteit is ook beschikbaar in de Sitecore 10.3 release, default zal het echter uitstaan. Wil je webhooks gaan uitproberen, dan moet je die optie aanzetten.

Sitecore Symposium Headless SXA

Ook gaven ze aan dat als je Sitecore wilt uitbreiden met je eigen custom functionaliteit, je dat via deze ‘extensions’ moet doen. Doe het niet meer door bijvoorbeeld custom functionaliteiten te bouwen die worden uitgerold naar de Sitecore CM instantie. Upgrades zullen dan veel lastiger zijn.

Sitecore Symposium day off

Wil je meer informatie over de nieuwe producten van Sitecore? Neem dan contact met ons op en hou dit blog in de gaten om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.

Meer weten over de laatste ontwikkelingen?